+358 45 137 9338 
tuotetta 0,00 €
0
tuotetta 0,00 €
0

HIEMAN HISTORIAA

Historioitsijat ovat tutkineet, että ihmiset ovat jo muinaisista ajoista lähtien käyttäneet puisia astioita ruoan valmistukseen ja tämän vuoksi arkeologit ovat löytäneet näistä muinaisaikojen astioista jäännöksiä ympäri maailmaa. Jotkut vanhimmista saviastioista, jotka on todettu olevan yli 3000 vuotta vanhoja, on löydetty Kiinasta. Näiden pyöreiden savipatojen uskotaan olevan ”esi-isiä” nykypäivän moderneille KAMADO-grilleille.

Throughout history people have developed these simple clay pots and used them to cook various dishes in many different ways. Indians began to use clay ovens called tandoor, while Japanese called them mushikamado, which is a stove to steam rice in Japanese families during special ceremonies. Mushikamado is a round clay pot with a domed lid and it was most common in Southern Japan. In ancient times Japanese developed it even further to regulate the evaporating temperature by perfecting the design of air dampers and they began to use charcoal instead of wood. Mushikamado came to the attention of Americans after World War II.

Nimi ”KAMADO” on japanilainen sana ”uunille” ja ”KAMADO” sanatarkasti tarkoittaa ”paikkaa, johon asettaa kiehuva pata”. 竈 on japanilainen kirjoitusmerkki ”KAMADO”:lle. Roomalaisessa kirjoitustavassa, sana ”KAMADO” kirjoitetaan kuten englanniksi – KAMADO. Nykyään sana ”KAMADO” yhdistetään käsittämään kaikkia saman tyylisiä keraamisia grillejä.

TEKNOLOGIA

Modernit KAMADO-grillit on tehty erilaisista materiaaleista, kuten lämpöä kestävistä keramiikasta ja muista lämpöä kestävistä materiaaleista, esimerkiksi terracotasta, joka on perinteinen huokoiseksi valmistettua luonnon savista keramiikkaa. Myös Portlandin sementtiä (joka on yleisin sementtityyppi) sekä jauhettua laavakiveä on käytetty grillien valmistusaineena. KAMADO-grillien pinta voi myös vaihdella suuresti. Grilli voi olla päällystetty kiiltävällä keraamipäällysteellä, lämpöä kestävällä maalilla, koristelaastilla tai keramiikan palasilla mosaiikkimaisti. Nykyaikainen keramiikka ja korkeita lämpötiloja kestävät materiaalit suojaavat grillejä halkeamisilta.

 

MITEN KAMADO-GRILLEISSÄ TUOTETAAN LÄMPÖ?

Normaalisti KAMADO-grilleissä käytetään hiiliä lämmönlähteenä. Markkinoilla on myös kaasukäyttöisiä ja sähkövastuksilla toimivia KAMADO-grillejä. Puuhiili ei jätä paljon tuhkaa grillin pohjalle, toisin kuin briketit, joissa voi olla epäpuhtauksia ja jotka voivat aiheuttaa muuttaa ja vääristää valmistetun ruoan makua. Puuhiiltä käyttämällä ruokaan saadaan luonnollinen aromi, jota voidaan tehostaa käyttämällä erilaisia puulajeja puuhiilien joukossa.

KÄYTTÖ

Keraamisten grillien muotoilu ja suunnittelu mahdollistaa tasaisen lämmön ja korkeiden lämpötilojen saavuttamisen aina 400 celcius asteeseen saakka. KAMADO-grillissä olevien venttiilien avulla voidaan ilmanvirtauksia säätelemällä saada lämpötilat pysymään tasaisina, joka mahdollistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen ruokien valmistuksessa. KAMADO-grillit ovat puulla lämmitettävien uunien tavoin lähes samanlaisia, jonka takia niitä voidaan käyttää niin paistamiseen kuin leivontaan normaalin uunin tavoin. KAMADO-grillit eivät ole pelkästään suunniteltu lihan grillaukseen tai savustukseen, vaan niillä voidaan paistaa myös pizzaa, keksejä, piiraita ja vaikka leipää.

 

KAMADON OSAT

KAMADO-grilleissä on keraamien kuori, jonka sisällä on keraaminen tulipesä. Tulipesä on alusta puuhiilille, jota yleisimmin käytetään näissä grilleissä. Tulipesän pohjassa on ilmankiertoa parantava rakenne, jonka kautta ilma pääsee virtaamaan kuoren alaosassa olevan venttiilin kautta tulipesän pohjalle. Kupumaisen kannen päällä on toinen ilmavirtausta säätelevä venttiili, josta lämmin ilma pääsee purkautumaan ulos grillistä. Venttiilien avulla säädetään grillin paistolämpötilaa; mitä enemmän venttiilit ovat auki – sen suurempi ilmavirtaus – sen suurempi on paistolämpötila.
Paistoritilät tai -parilat asetetaan tulipesän rungon päälle asetetun korotusrenkaan tai erillisen telineen päälle ja nämä siis asettuvat palavien hiilien yläpuolelle. Grillin kannessa on yleisesti asennettu lämpömittari, josta voi seurata sisälämpötilaa. Erillistä lämpömittaria varten jossain KAMADO-grilleistä löytyy läpivienti mittarien johdoille, mutta nämä johdot voidaan asettaa myös kannen ja kuoren välissä olevien tiivisteiden väliin, jossa ne säilyvät ehjinä ruoanvalmistuksen aikana.